Berba grožđa trajala tri dana
Učenici 2.C razreda, usmjerenja voćar-vinogradar-vinar, Cvjećar te CNC operater, kao i učenici 1.C i 1.D razreda, usmjerenja CNC operater i automehatroničar, zajedno sa svojim profesorima i voditeljima praktične nastave Danijelom Stojkovićem, Mirkom Kufnerom, Matijom Inhofom, Rudolfom Šalekom, Martinom Šegom i Ivanom Ciglerom, zajedničkim su snagamao bavili berbu grožđa u školskom vinogradu i vinogradu tvrtke PP Orahovica u trajanju od tri dana.
Školski se vinograd sastoji od 300 čokoti pretežito sorte graševina i nešto manje sorte frankovka koju već nekoliko godina proizvodimo iz privatnog vinograda danog školi na korištenje za potrebe izvođenja praktične nastave učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar. Riječ je također o 300-tinjak čokoti.
Navedeni broj čokoti i dobiveni urod grožđa svake godine zadovoljavaju potrebe školskog podruma i učeničke zadruge koja dobiveno vino plasira dalje na tržište.
Berbu grožđa odradili smo u trajanju od tri dana. Prvo smo brali i prerađivali Graševinu (25.9.), zatim Zeleni silvanac (27.9.) i na kraju Frankovku (30.9.).
Zdravstveno je stanje grožđa bilo dobro, iako godina nije bila bajna što se tiče vremenskih prilika pa se to pokazalo i na urodu koji je nešto manji nego lani (20 %), unatoč adekvatnoj i pravovremenoj zaštiti. Slador je bio zadovoljavajući (Frankovka 19,5 % , Graševina 17 % i Zeleni silvanac 23 %).
Zahvalni smo tvrtki PP Orahovica koja svake godine, pa tako i ove, prepozna trud i želju učenika i profesora za proizvodnjom vina od sorte grožđa Zeleni silvanac te nam donira 500 kg grožđa koje naši učenici i profesori kroz praktičnu nastavu naberu u suradnji s tehnolozima tvrtke, a onda u školskom podrumu obavljaju daljnju tehnologiju prerade grožđa i dobivanja vina.
Riječ je o jednoj od najstarijih sorti grožđa na svijetu, a danas je ponos vinogorja Orahovice. Vrlo je osjetljiva na terrior, a upravo je u Orahovici našla idealno stanište i daje isključivo vrhunska vina po kojima smo nadaleko poznati zbog sjajnih rezultata enologa tvrtke PP Orahovica kroz bližu povijest.
Nama u školskom podrumu predstoje enološki poslovi stvaranja kvalitetnih vina koja ćemo opet moći prezentirati i s njima se ponositi na budućim sajmovima i ocjenjivanjima.
Fotografije pogledajte u fotogaleriji.
Tekst: Mirko Kufner, prof.
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |