
Po prvi put u našoj školi ispekli rakiju

Proteklog su tjedna, u sklopu praktične nastave 1. c razreda smjera voćar-vinogradar-vinar, učenici zajedno s voditeljem praktične nastave po prvi puta u našoj školi ispekli rakiju. Pekli smo tri dana i to od fermentiranog grožđanog masulja koji nam je ostao od jesenjske proizvodnje vina. Pekli smo ju u novom, profesionalnom, 120 litara velikom „Ekskluziv“ kotlu koji smo prošle godine nabavili od sredstava dobivenih preko projekta Ministarstva poljoprivrede kao i mnoštvo drugih uređaja koje koristimo u našem radu.
Ispekli smo određenu količinu rakije komovice koja je svojom kvalitetom približno slična inače puno kvalitetnijoj rakiji lozovači, a koristit će nam u daljnjem radu učeničke zadruge „Vučica“ u voćarsko-vinogradarsko-vinarskoj sekciji kao podloga za dobivanje desetak različitih voćnih i biljnih likera po kojima je naša školska zadruga već poznata i nagrađivana.
Ovime smo na još jedan način upotpunili ciklus proizvodnje dobivanja gotovog proizvoda, a učenici su stekli nova i vrijedna praktična znanja postupka destilacije feremntiranog tekućeg grožđanog masulja koja do sada nisu imali prilike samostalno izvesti.
Sudjelovali su učenici: Kristijan Lončar, Antonio Bulava , Marko Haler i Petar Obad, uz profesore Mirka Kufnera, Danijela Stojkovića i stručnog suradnika Ivicu Bušljetu.
Kako je to izgledalo, pogledajte u fotogaleriji.
TEKST: Mirko Kufner, prof.

| « Studeni 2025 » | ||||||
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |