Po prvi put u našoj školi ispekli rakiju
Proteklog su tjedna, u sklopu praktične nastave 1. c razreda smjera voćar-vinogradar-vinar, učenici zajedno s voditeljem praktične nastave po prvi puta u našoj školi ispekli rakiju. Pekli smo tri dana i to od fermentiranog grožđanog masulja koji nam je ostao od jesenjske proizvodnje vina. Pekli smo ju u novom, profesionalnom, 120 litara velikom „Ekskluziv“ kotlu koji smo prošle godine nabavili od sredstava dobivenih preko projekta Ministarstva poljoprivrede kao i mnoštvo drugih uređaja koje koristimo u našem radu.
Ispekli smo određenu količinu rakije komovice koja je svojom kvalitetom približno slična inače puno kvalitetnijoj rakiji lozovači, a koristit će nam u daljnjem radu učeničke zadruge „Vučica“ u voćarsko-vinogradarsko-vinarskoj sekciji kao podloga za dobivanje desetak različitih voćnih i biljnih likera po kojima je naša školska zadruga već poznata i nagrađivana.
Ovime smo na još jedan način upotpunili ciklus proizvodnje dobivanja gotovog proizvoda, a učenici su stekli nova i vrijedna praktična znanja postupka destilacije feremntiranog tekućeg grožđanog masulja koja do sada nisu imali prilike samostalno izvesti.
Sudjelovali su učenici: Kristijan Lončar, Antonio Bulava , Marko Haler i Petar Obad, uz profesore Mirka Kufnera, Danijela Stojkovića i stručnog suradnika Ivicu Bušljetu.
Kako je to izgledalo, pogledajte u fotogaleriji.
TEKST: Mirko Kufner, prof.
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |