preskoči na sadržaj
O knjižnici

 

 

 

Zgrada Srednje škole "Stjepan Ivšić" sagrađena je 1983. godine i od tada i knjižnica počinje s radom u novom prostoru. Podaci o postojanju i djelovanju školske knjižnice u srednjoj školi vrlo su oskudni.

U staroj školi postojala je školska knjižnica, ali se sastojala od prilično skromnog fonda, koji je gotovo u cijelosti bio ispunjen lektirnim naslovima. Fond je bio složen po kriteriju pripadanja određenog lektirnog naslova određenom razredu. Knjige su se uvodile u Knjigu inventara i obrađivale se tehnički i stručno. Knjige sa stručnom tematikom, koje su koristili nastavnici, nalazile su se po kabinetima.

Djelatnici koji su u to vrijeme radili u knjižnici bili su profesori hrvatskoga jezika. Oni su učenicima izdavali knjige za vrijeme odmora. To je ujedno bila i jedina aktivnost knjižnice, uz poneki književni susret. Preseljenjem u novu zgradu stvoreni su uvjeti za bolji i raznovrsniji rad knjižnice. Pri samom projektiranju zgrade predviđen je prostor za knjižnicu i to prema važećim pravilima iz Standarda za rad školskih knjižnica.

Za rad knjižnica osnovne i srednje škole predviđene su četiri prostorije, jednake veličine i međusobno povezane. Bila je to idealna mogućnost za stvaranje pravog knjižnično-informacijskog centra koji se trebao ustrojiti u knjižnicama.

Prva srednjoškolska knjižničarka bila je Vanja Prizmić, a zatim su slijedile Ana Stanković, Nada Vasić, koja je počela stručno obrađivati knjige, Marta Augustinović, Gorana Zorc, Ljubica Bešlić, Pavica Kunac i Vesna Petrovicky. Danas u školskoj knjižnici radi Damir Najmenik, dipl. knjižničar.

Školska knjižnica radi u smjenama i to od 7.15 do 13.15 u prijepodnevnoj smjeni i od 13.15 do 19.15 u poslijepodnevnoj smjeni. U sklopu knjižnice nalazi se i čitaonica kojom se članovi mogu koristiti tijekom radnog vremena. Članstvo u knjižnici je besplatno, a ravnopravnim članom mogu postati svi učenici, nastavnici, stručno i drugo osoblje škole kao i svi ostali koji se pridržavaju odredbi Pravilnika o radu školske knjižnice.
 
Knjižnica posjeduje preko 7000 knjiga, u što spada beletristika, enciklopedije, leksikoni, bibliografije, atlasi, rječnici i sl., a osim toga tu se mogu  naći i brojni časopisi, novine te ostala periodika kao i audio-vizualni materijali. Svake godine kupimo stotinjak knjiga, a puno ih pribavimo i donacijama. Provođenjem odgojno-obrazovnih i kulturnih aktivnosti knjižnica postaje središte škole jer mogućnosti knjižnice daleko su veće od posudbe knjiga. Aktivnosti u školskoj knjižnici
Učenici u knjižnici stječu nova znanja i razvijaju svoje sposobnosti, a dokazano je da suradnja knjižničara i nastavnika utječe na to da učenici postignu višu razinu pismenosti, čitanja, učenja, rješavanja problema i svladavanja informacijskih i komunikacijskih vještina. U knjižnici se znanje stečeno na nastavi proširuje korištenjem raznih izvora znanja, sudjelovanjem u raznim aktivnostima koje knjižnica organizira, kao i upoznavanje sa samom knjižnicom te osposobljavanje za korištenje njenih izvora znanja.
 
Odgojno -obrazovne aktivnosti koje se provode s učenicima su sljedeće: edukacijski program na početku školske godine, vođenje knjižničarske grupe, književne tribine, književni susreti, predstavljanje knjiga, kazališne predstave i tematske izložbe.
 
Kroz srednjoškolsku knjižnicu prošli su mnogi književnici, umjetnici, glumci, sportaši predstavljajući nam svoja djela, kao što su: Vesna Parun, Enes Kišević, Perica Martinović, Pero Kvrgić, Julijana Matanović, Vice Vukov, Dragutin Tadijanović, Ivan Aralica, Hrvoje Hitrec, Stjepan Tomaš, Miljenko Jergović, Predrag Raos, Mario Mihaljević, Miro Gavran, Arsen Dedić, Ivica Šola, Nives Opačić, Ivo Gregurević, Špiro Guberina, Zvonimir Boban, Ivan Aralica, Pavao Pavličić, Stanko Šarić, Sandra Lončarić-Tankosić, Ricardo Luque, Ivana Šojat, Stjepan Božić, Ivica Zubac, Dubravka Oraić Tolić, Božidar Petrač, Kristian Novak, Robert Knjaz...
Izvori
TražilicaKalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


UPISI 2020./21. (prezentacije)

Korisni linkovi
Dnevni tisak

preskoči na navigaciju