2019-10-03 08:33:57 Berba grožđa trajala tri dana Učenici 2.C razreda, usmjerenja voćar-vinogradar-vinar, Cvjećar te CNC operater, kao i učenici 1.C i 1.D razreda, usmjerenja CNC operater i automehatroničar, zajedno sa svojim profesorima i voditeljima praktične nastave Danijelom Stojkovićem, Mirkom Kufnerom, Matijom Inhofom, Rudolfom Šalekom, Martinom Šegom i Ivanom Ciglerom, zajedničkim su snagamao bavili berbu grožđa u školskom vinogradu i vinogradu tvrtke PP Orahovica u trajanju od tri dana. Školski se vinograd sastoji od 300 čokoti pretežito sorte graševina i nešto manje sorte frankovka koju već nekoliko godina proizvodimo iz privatnog vinograda danog školi na korištenje za potrebe izvođenja praktične nastave učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar. Riječ je također o 300-tinjak čokoti. Navedeni broj čokoti i dobiveni urod grožđa svake godine zadovoljavaju potrebe školskog podruma i učeničke zadruge koja dobiveno vino plasira dalje na tržište. Berbu grožđa odradili smo u trajanju od tri dana. Prvo smo brali i prerađivali Graševinu (25.9.), zatim Zeleni silvanac (27.9.) i na kraju Frankovku (30.9.). Zdravstveno je stanje grožđa bilo dobro, iako godina nije bila bajna što se tiče vremenskih prilika pa se to pokazalo i na urodu koji je nešto manji nego lani (20 %), unatoč adekvatnoj i pravovremenoj zaštiti. Slador je bio zadovoljavajući (Frankovka 19,5 % , Graševina 17 % i Zeleni silvanac 23 %). Zahvalni smo tvrtki PP Orahovica koja svake godine, pa tako i ove, prepozna trud i želju učenika i profesora za proizvodnjom vina od sorte grožđa Zeleni silvanac te nam donira 500 kg grožđa koje naši učenici i profesori kroz praktičnu nastavu naberu u suradnji s tehnolozima tvrtke, a onda u školskom podrumu obavljaju daljnju tehnologiju prerade grožđa i dobivanja vina. Riječ je o jednoj od najstarijih sorti grožđa na svijetu, a danas je ponos vinogorja Orahovice. Vrlo je osjetljiva na terrior, a upravo je u Orahovici našla idealno stanište i daje isključivo vrhunska vina po kojima smo nadaleko poznati zbog sjajnih rezultata enologa tvrtke PP Orahovica kroz bližu povijest. Nama u školskom podrumu predstoje enološki poslovi stvaranja kvalitetnih vina koja ćemo opet moći prezentirati i s njima se ponositi na budućim sajmovima i ocjenjivanjima. Fotografije pogledajte u fotogaleriji.
Tekst: Mirko Kufner, prof.
|
Srednja škola "Stjepan Ivšić" Orahovica |