2021-10-25 10:09:27

Rekordna berba grožđa – školski podrum nikad puniji

Učenici 1.C razreda, smjer voćar-vinogradar-vinar, cvjećar te CNC operater zajedno su sa svojim profesorima i voditeljima praktične nastave, Danijelom Stojkovićem, Mirkom Kufnerom, Matijom Inhofom, Rudolfom Šalekom, Martinom Šegom i Ivanom Ciglerom, obavili berbu grožđa u školskom vinogradu i vinogradu tvrtke PP Orahovica. Berba je trajala nekoliko dana. Školski se vinograd sastoji od 350 čokoti, pretežno sorte graševina i nešto manje sorte frankovka koju već nekoliko godina proizvodimo iz privatnog vinograda danog školi na korištenje za potrebe izvođenja praktične nastave učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar. Riječ je također o 300-tinjak čokoti.

Navedeni broj čokoti i dobiveni urod grožđa svake godine zadovoljavaju potrebe školskog podruma i učeničke zadruge koja dobiveno vino plasira dalje na tržište.

Berbu grožđa odradili smo u trajanju od nekoliko dana. Prvo smo brali i prerađivali prvi dio graševine (4. 10.), zatim zeleni silvanac (5.10.)., potom drugi dio graševina (13.10.) i na kraju frankovku (18.10.). U berbi frankovke navedenim razredima se priključio i dio 4.e razreda, smjera komercijalist koji su sudjelovali u berbi grožđa.

Rezultati ovogodišnje berbe grožđa u globalu su zadovoljavajući, zdravstveno stanje grožđa je bilo vrlo dobro, a poštedio nas je i ovogodišnji led koji je zadao velike štete ogromnom broju vinogradara. Urod grožđa, pogotovo graševine, bio je viši za 30-ak % nego prijašnje godine, dok je slador bio nešto niži, ali i dalje zadovoljavajuć obzirom na položaj i zaklonjenost od sunca školskog vinograda. Slador po ubranim sortama je iznosio: frankovka 18,5 %  - 90 Oe, graševina 16 % - 80 Oe i zeleni silvanac 19 % - 94 Oe.

Zahvalni smo tvrtki PP Orahovica koja je i ove godine prepoznala trud i želju učenika i profesora za proizvodnjom vina od sorte grožđa zeleni silvanac koji je istinski brend našeg grada te je školi donirala oko 500 kg grožđa. Berbu u vinogradima tvrtke obavili su učenici s profesorima za vrijeme praktične nastave, a sve u dogovoru i suradnji s tehnolozima tvrtke.

Novitet u školskom podrumu od ove godine biti će stvaranje Rose vina koje dobiva sve veći značaj kod potrošača i ljubitelja pa će tako učenici po prvi puta imati priliku stvoriti prvo školsko Rose vino od sorte frankovka.

Nama u školskom podrumu predstoje enološki poslovi stvaranja kvalitetnih vina koja ćemo opet moći prezentirati i s njima se ponositi na budućim sajmovima i ocjenjivanjima.

Fotografijehttp://www.ss-sivsic-orahovica.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=216

 

tekst: Mirko Kufner, prof.


Srednja škola "Stjepan Ivšić" Orahovica