2019-04-09 14:22:37 Terenska nastava
Meso leži u komorama u kojima se održava određena temperatura i vlažnost. Ovim postupkom meso se mijenja na nekoliko načina. Jedan je taj da meso gubi vodu te se time pojačava njegov okus. Zatim enzimi u mesu razbijaju vezivno tkivo mesa i ono postaje puno mekše. To je delicija koja privlači mnoge turiste u Ribnjak. Naši su učenici o samom procesu imali prilike razgovarati sa šefom kuhinje Tihomirom Filipovićem i nadkonobarom Alenom Azenićem. Nakon šetnje, ručka i obilaska ribnjaka, posjetili su vinariju Feravino u Feričancima. Kroz proizvodni pogon i dva podruma proveli su ih enolozi Lucija Kužir i Martin Kovačević te voditeljica marketinga i enolog Jenette Šimić. Učenici su naučili o povijesti vinarije koja svoje korijene pronalazi još u davnom 18. stoljeću, te o daljnjim planovima za budućnost obnove Kurije i razvijanju vinskog turizma. Enolozi su proveli učenike i profesore kroz proizvodni pogon gdje su upoznati s tehnologijom proizvodnje i zanimljivim podatkom da iako je na ovim područjima bijelo vino prvo po proizvodnji u vinariji Feravino omjer između bijelog i crnog vina je 50:50. Učenici su upoznati s proizvodnjom vina i pjenušaca koje proizvodi vinarija i samom postupku proizvodnje. Škola nastoji svoje učenike osim u samom nastavnom procesu što više izvesti i na terensku nastavu koja učenicima ostavlja trajniju i življu sliku naučenog, ne samo u teoriji već i u praksi. |
Srednja škola "Stjepan Ivšić" Orahovica |