2020-10-02 14:28:42 Odrađena berba graševine i zelenog silvanca
Zdravstveno stanje i urod grožđa bilo je izvrsno, što je i velika zasluga adekvatne i pravovremene zaštite. Slador je bio viši od prosjeka pa je tako slador graševine iznosio 18 % - 90,60 Oe , a zelenog silvanca 23 % ili 117,30 Oe. Zahvalni smo tvrtki PP Orahovica na tradicionalnoj donaciji grožđa zelenog silvanca koja svake godine prepozna trud i želju učenika i profesora za proizvodnjom vina upravo ove sorte. Obrano smo grožđe dopremili u školski podrum te nastavili tehnologiju prerade i dobivanja vina. Tvrtka posjeduje preko 175 ha vinograda i u budućnost će zasigurno imati potrebu za kvalitetnim radnicima te upravo zbog toga nastojimo suradnju podići na još višu razinu kroz zajedničke sastanke i promociju zanimanja voćar-vinogradar-vinar. Također, pokušat ćemo motivirati buduće učenike i njihove roditelje za upis ovog zanimanja kroz mjere stipendiranja, odrađivanja praktične nastave u PP Orahovica te im tako omogućiti stjecanje iskustva i kvalitetan i siguran posao. Nama sada u školskom podrumu predstoje enološki poslovi stvaranja kvalitetnih vina koja ćemo opet moći prezentirati i s njima se ponositi na budućim sajmovima i ocjenjivanjima, a idući tjedan na red dolazi i berba frankovke koju svi željno iščekujemo. Fotografije pogledajte na sljedećoj poveznici: http://ss-sivsic-orahovica.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=201
tekst: Mirko Kufner, prof. foto: Matija Pospihalj |
Srednja škola "Stjepan Ivšić" Orahovica |