preskoči na sadržaj
Izleti


 

Nakon dugog iščekivanja, stigao je 28.6.2010., dan koji smo tako dugo s nestrpljenjem čekali. U jutarnjim satima, točnije u 6 sati, krenuli smo iz Orahovice prema Pragu u pratnji naših profesorica  Ivane Bešlić i Gorane Zorc te profesora Pave Leke. Mahajući svojim roditeljima sa zamagljenih prozora autobusa koji su se u sebi molili da sve prođe u savršenom redu krenuli smo na putovanje za koje mnogi kažu da će to biti putovanje života. Od silnog uzbuđenja nismo puno obraćali pažnju na riječi naše voditeljice, ili kako smo ju mi nazvali „vodičke“, koja je pričala nešto o Austro-Ugarskoj Monarhiji i mađarizaciji ako se ne varam,  nego smo gledali naokolo i napeto čekali da stignemo u Budimpeštu, naše prvo odredište.

Na ulasku u grad prošli smo preko mosta te krenuli autobusom razgledavati ulice Budimpešte sve dok nismo došli do Trga heroja na kojem smo mogli pogledati prelijepe kolonade s kipovima kraljeva i poznatih mađarskih ličnosti te milenijski spomenik. Osim toga vidjeli smo ogromni parlament koji je pola sive a pola smeđe boje zato što se sivi kamen zaprlja, a radnici ne stignu očistiti cijeli parlament pa se stekne dojam da je sve prljavo. Nakon obilaska još par znamenitosti i prelijepog pogleda na cijelu Budimpeštu uputili smo se u hotel gdje nas je čekala večera a poslije toga i izlazak u grad. Dan u Budimpešti zaokružili smo zabavom po sobama. Nakon iznenađujuće finog doručka, spremili smo se i krenuli prema Pragu.

Kada smo došli u Prag, smjestili smo se u hotelu Rhea te ovoga puta pozorno slušali vodičku koja nam je objašnjavala kako se služiti javnim prijevozom da bi se mogli lakše snaći i ne izgubiti se, što se nažalost jednog dana  i dogodilo. Prilikom našeg boravka u Pragu, posjetili smo njegove brojne znamenitosti kao što su Konopište, Plzen, Karlove Vary, Križikove fontane… Neki od prethodno nabrojanih znamenitosti nalaze se izvan Praga, kao što je Plzen, poznata pivovara. Kako bi vidjeli tu poznatu pivovaru, morali smo se autobusom voziti 3 naporna sata da bi na kraju samo slušali priče o spremnicima vode i stajali na suncu pržeći se. Od piva nismo vidjeli ni P. Cjelokupni dojam upotpunilo je smrzavanje u podrumima gdje se pivo skladišti. Mislim da su Križikove fontane bile najzanimljivije od svega jer način na koji voda reagira na glazbu je zadivljujući. Za sve one koje zanima, naravno da smo imali puno slobodnog vremena da radimo što želimo po Pragu. Samo dobro slušajte upute vodiča kako se ne bi izgubili kao neki, no tu priču vjerojatno već i znate.

Maturalno putovanje završili smo posjetom Beča pri povratku kući te obavili kratko razgledavanje pa potom krenuli prema Orahovici u koju smo došli u ranim jutarnjim satima.

Mario Iličić, 4.aTražilicaKalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Prezentacije

Korisni linkovi
Dnevni tisak

preskoči na navigaciju